keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Kevättä ilmassa


Kevät saapuu meille kotiin hiljaa hiipien. Lähinnä kukilla tunnelmaa aina keväisin luon, mutta pääsiäisen lähestyessä varmaan myös niitä pajunoksia, munia ynnä muuta pientä tulee sitten laitettua esille. Lähenevä pääsiäinen näyttääkin pikkuhiljaa jo ensimerkkejään niin Instagramin kuin blogienkin puolella. Itse olen saanut aikaiseksi vasta keväisten sipulikukkien oston. Nämä perunanarsissit (ovat muuten helmililjan ohella lempikevätkukkiani) pääsivät kunnolla venähtämään kellarin rappusilla odotellessaan pirttiin esillenostoa. Ostin tosiaan useampi viikko takaperin Ikeasta erän sipulikukkia 5 kruunun (0,55€) kpl-hintaan ja yritin kovin viivyttää niiden kukintaa pimeässä ja viileässä. Ilmeisesti kellarin rappusilla ei enää sitten ollut kuitenkaan tarpeeksi viileää kun niin valoa yrittivät kurkotella. Talvella kukkien "odotuttaminen" siellä onnistuu kyllä hyvin.

Onneksi on olemassa näitä käteviä Uashmama-paperipusseja, joihin voi tällaiset huipelot laittaa. Riittää hyvin korkeutta tässä "ruukussa" :D. Pöydällä korkeaa kukkaa oli vaikea katsella, joten lattiallehan tämä sitten lopulta päätyikin ihasteltavaksi. Kuopuskin on ihmeen hyvin antanut olla rauhassa.
Vinkkinä: käytän muuten näissä pusseissa/koreissa tms. pohjalla (muovisen kukkapurkin alla) kreikkalaisen jogurttipurkin (esim. Lidlistä) kansia. Toimivat hyvin ruukun aluslautasina.
 

Seuraavana kevätsuunnitelmana on kukkamultien vaihto meän viherkasveille. Pitäisikin saada oikein kunnon motivaatiopuuska sitä varten. Nolona voin tunnustaa, että olen laiminlyönyt aina joinakin vuosina mullanvaihtoja... Ja esimerkiksi viime vuonna taisin vain joillekin lisätä hiukan uutta multaa. Nyt on ihan pakko siis jo vaihtaa kaikilta. Mullat onkin jo hankittuina, mutta suurempia kukkaruukkuja mahdollisesti joutuu vielä osalle hankkimaan. Kellarista pitäisi saada myös haettua muutama talvehtimassa ollut viime kesän kukka ja jännitystä on ilmassa miten ovat selvinneet. (Olen näemä aika saamaton näiden asioiden suhteen.) Runkoruusu siellä on talvehtinut jo toistamiseen, joten ainakin sen hengissäpysymisodotukset ovat korkealla.


Meidän pihalla on muuten yksi ainoa sulapaikka vasta, ja se sijaitsee talomme länsipäädyssä. Siihen paistaa lähes koko päivän aurinko, ja se on rinnettä, joten kaikki lumi sulatessa katoaa siitä hyvin vikkelään. On melkein hullunkurista, kun lunta on muuten pihallamme vielä kinoksittain, mutta tässä paikassa maa on ihan sula ja pehmeä jo - jopa raparperin alut näkyvät(!)
Tälle kyseiselle pihamme paikalle (joka on tosiaan joka kevät ensimmäisenä sula) mulla on tarkoituksena istuttaa kaikki säästämieni jouluhyasinttien, helmililjojen, krookuksien ja tämänkin perunanarsissin sipulit. Ensin niille pitäisi tietysti tehdä jonkinlainen kukkapenkki, vaan nyt kuuluukin kysymys: koska ne voi istuttaa? Jostain luin, että voisi istuttaa, kunhan maa on sen verran sula, MUTTA kun täällähän vielä talvi jatkuu ja pakkasiakin varmasti vielä hyvinkin tulee olemaan. Nythän eletään kuitenkin vasta maaliskuuta, vaikkakin kevät tosiaan tuntuu olevan aikainen. Eli odottelenko suosiolla sinne toukokuulle kuitenkin(?) Olisi kiva kuulla onko muut kokeilleet näitä joulu/kevätsipulikukkiaan säästää ja antaa niille uuden elämän pihalla.

Esikasvatusjututkin pyörii mielessä, ja jotain meillä jo kasvaakin... Mutta niistä lisää joskus toisten.
Ja ne ohrat ja rairuohot - no ne nyt kerkeää vielä oikein hyvin vaikka vasta ensi viikollakin :).

Keväistä keskiviikkoa!

28 kommenttia:

  1. Varsinainen viherpeukalo siellä! :-D Multia pitäisi vaihdella täälläkin, olen kyllä tosi laiska sen asian suhteen..
    Todella kaunis tuo narsissi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellinen viherpeukalo tosiaan! Hehe. Kukista tykkään, mutta hoitaminen on aina väliin niin ja näin ;).
      Mulla on parissa kasvissa mullat jo sen näköisiä, että ravintoa niissä tuskin on enää miksikään, jaiks. Ja kun viime vuonnakin jäi vähän väliin niiden vaihto niin nyt täytyy tsempata. Onneksi kukat täällä meillä kuitenkin viihtyvät eikä yhtään ole tainnut tarvia kuolleena laittaa pois.
      Mutta josko vielä jotkut innostuisi uuteen vahvempaan kasvuun ja ehkä jopa kukkimaan multien vaihdon myötä.

      Perunanarsissi on ihana ja tuoksukin aika lempeä ♥

      Poista
  2. Onneksi mulla ei ole kuin 2 kukkaa, niin mullanvaihtoa ei tartte!:)

    Kaunis on tuo perunanarsissi, mieki löysin tuomosen viime vuonna Tamppiksesta.
    Viikonloppuna pääsenkin pian Ikeaan, joten täytynee tutkailla myös kukkapuoli:)

    Kauniit on kuvat jälleen ja aina jaksan ihailla tuota teän pirttiä<3
    kivaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Mie olen hamstrannu meille kukkia sieltä täältä. Viherkasveja löytyy aika mukavasti kyllä jo. (Kukkivia mulla ei taida tosin olla kuin viirivehka ja orkideat. Kesäisin toki sitten runkoruusu ja pelargoniat.) Me miehen kanssa molemmat tykätään kasveista ja onhan niistä paljon hyötyä huoneilmanpuhdistajanakin. (Mies siis tosiaan enemmän ajattelee aina ennemmin tuota hyötyä kuin esteettisyyttä...)

      Ikeassa on kyllä mukavasti aina näitä sipulikukkiakin tarjolla, joten ehdottomasti kannattaa kurkata tarjonta sieltä. Minun täytyy varmaan pääsiäiseksi käydä myös ostamassa vielä joitain, kun nämä alkaa olemaan parhaat päivänsä nähneet siinä vaiheessa.
      Kiitos vielä kauniista sanoistasi Sari ♥♥

      Poista
  3. Kauniita kuvia <3 Meiltä löytyy vain muutama kasvi ja niille mullanvaihto ei ole ajankohtainen :) Keväällä ja kesällä sitten pääsee enemmän viherpeukaloimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna! Meillä on joillain kasveilla tosiaan multa jo sen näköinen, että tarvii kyllä todellakin vaihtaa kokonaan ja samalla tulee sitten muillekin vaihdettua - viime vuonna kuin hiukan luistin hommasta :D.
      Itse ootan kovasti, että pääsisin myös oman pihamme kimppuun, mutta tämä kesä taitaa mennä vintin rakennuspuuhissa, joten aikaa ei taida mulla juuri kukkapenkkipuuhailuun olla. (Mikä tietysti harmittaa kovin - varsinkin kun piha ei ole tosiaan mikään kaunistus...)

      Poista
  4. Itsellä kävi samoin. Koetin pitää viileässä helmililjoja jotta pääsee vaihtaan kun vanhat kukkinut, mutta niin vaan kasvoivatkin :)

    Ihania kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana ♥

      Niin ne taitavat kukatkin tosiaan olla niin tietoisia keväästä, että kasvua ei nyt hillitse mikään! :D

      Poista
  5. Oi miten kauniilta teillä näyttää. Keväistä <3

    VastaaPoista
  6. Kääk, mulla on narsissit jääny aivan ostamatta :) Taidan kurvata kukkakaupan kautta! Pajunoksia aattelin napata samalla ko lähen jääle hiihtähmään, aivan ihana keli taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ja minun pitäis ostaa näitä lisää kun ehtivät jo kukkimaan! Pöh ;). Ja pajunoksia tosiaan pitäis käydä rannasta hakemassa. Kelit ovat kyllä suosineet ja ite en oo hiihtämään ehtiny. Harmitus sentään! Ulkoiltu kyllä lasten kanssa ollaan. Ihana kun tuulipuvuissa on tarjennut ♥.

      Poista
  7. Meillä on myös mullanvaihto muutamana vuonna "unohtunut"- miten siihen onkin niin vaikeaa ryhtyä vaikka tykkään muuten multaisista kukkapenkin kuopsutuksista ja puutarhahommista. Olen piilotellut noita joulukukkien sipuleita aina silloin tällöin pitkin pihaa (pensaiden ja puiden juurelle yms. paikkoihin), jotkut ovat nousseet ja toiset eivät- tosin luulen että osa on mennyt parempiin suihin jonkin eläimen iloksi :) Olen kyllä laittanut sipuleita maahan melkein mihin aikaan vuodesta vaan kun maa ei ole ollut jäässä. Ei ole sen tarkempa tietoa asiasta mutta hyvin sieltä on aina jotain noussut :) Kivaa päivää teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onneksi myös muita lipsujia on ;D. Jotenkin vain se hommaan ryhtyminen tosiaan ottaa (itse hommahan on tosi kivaa ja palkitsevaa omasta mielestäni), mutta aina niin sotkuista ja silloin ei välttis tarttis niitä pieniä "apu"käsiä :D.
      Ja kiitos vinkeistä sipulikukkien jatkokäyttöön. Täytyy siis vain rohkeasti yrittää (ja epäonnistua), hehee. Iloa viikkoon!

      Poista
  8. Ihanan näköistä ja muutenkin aivan ihana blogi. :) Mistä tuo matto on, joka näkyy hiukan kuvissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips ja kiitos kommentistasi! ♥
      Maton olen tilannut NetAnttilasta, merkiltään ANNO ja nimeltään Pandora. Täyttää villaa ja aivan ihana on!

      Poista
  9. Ihanan näköinen tuossa pussukassa :)
    Tästä perunanarsissista taitaa tulla minunkin suosikkini..Niin kaunis :D
    Kivaa keskiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin?! Sopii kyllä tosi hyvin ♥. Perunanarsissi kyllä jaksaa ihastuttaa ja ilahduttaa joka kevät :).

      Poista
  10. Istutat helmililjat ja muut, kun kevät koittaa eli silloin kun nurmikko kasvaa jos tuntuu,että sipulit unohtuvat kiireessä istuttaa.

    Sipulien tarvitsee kerätä talteen kaikki lehdistöön keräytynyt voima, joiden turvin ne sitten kasvaa ja kukkii seuraavana vuonna. Eli lehdistöä ei saa leikata pois.

    Parhaimman tuloksen saa, kun laitat ne jonkun pensaan alle kasvattamaan lehtiä ja annat lehdistön tuleentua ja kuivua luonnollisella syklillä. Syksyllä puhdistat mullat ja istutat sipulit väljemmäs ja poistat samalla huonot sipulit pois.

    Ruukkuihin istutetut on istutettu liian tiiviisti, ettei niillä ole parin vuoden päästä enää tilaa kasvaa, mutta tietysti ne voi vain murtaa multapaakun pariin osaan ja istuttaa paakut etäälle toisista.

    Ps. Voit lukea ohjeitani ensi kuun Viherpihasta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanainen näistä vinkeistä! Näillä pääseekin pitkälle! :D Täytyy yrittää tiirailla sipuleille hyvää paikkaa ja jos nyt ei onnistu niin aina tulee jouluja ja keväitä (eli tietysti uusia sipulikukkia ostettua) ♥. Tuota itsekin mietin, että ovat aika tiheään istutettuja ja mietinkin, että varmaan joutunee hiukan väljentämään ;).

      Ja vitsit miten kiva tuo Viherpiha-juttu! :) Harmikseni mulla ei oikein kyseistä lehteä tule ostettua... Ehkä sitten kun on meän pihan kunnostamisen vuoro ;). Haleja!

      Poista
  11. Kaunis perunanarsissi ja kauniita kuvia muutenkin sulla aina.. Täälläkään ei ole montaa kukkaa, joten en taida viitsiä vaihtaa multia. Niin ja kiitos viimeisimmästä lahjasta, jospa se ainakin pysyisi hengissä kun en ole tosiaan mikään viherpeukaloksi syntynyt. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kaimaseni ♥♥♥.
      Meillä kukkia riittää ja nyt taas on edessä se pakollinen multienvaihtohässäkkä. Ei sillä, tykkään kyllä siitä puuhasta, mutta lasten kanssa on vaikea löytää sellaista hetkeä jolloin sen mieluiten tekisi.
      Pelargonia tykkää valosta ja muistat aina päästää mullan kuivahtaan kastelujen välissä. Itse tykkään pelakuista, ja ne onkin minun suosikkikesäruukkukukkia :D.

      Poista
  12. Ihania kukkasia! Käteviä pussimaljakoita :)

    VastaaPoista
  13. Vautsi mitä kuvia! :) Mun ei tarvitse vaihtaa multia keväisin, koska yksikään viherkasvi ei selviä mun hellässä huomassa talven yli... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! :)
      Ja hih, sullahan se tosiaan vasta helppoa on! Ja tottahan se melkein on, että kasvit ovat yleensä parhaimmillaan juuri kaupasta kotiin kannettuna ;).

      Poista
  14. Kylläpä onkin suloisia nuo perunanarskut! <3 Minäkin haluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kukat ovat todella herkänkauniita ja tuoksu on ihanan lempeä! ♥

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi jo etukäteen! Se on erittäin tervetullut ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.