torstai 26. helmikuuta 2015

Maalaten tuunaten, osa 3


Viimeistä osaa Jeanne d'Arc Living -sarjan Vintage Paint -kalkkimaalien kokeilusta viedään.
(Ensimmäisen osan näet täältä ja toisen osan täältä.)
 Tähän kolmanteen kokeiluuni halusin ottaa jonkin ns. "random"-jutun.
Ja kuin tilauksesta mieheni ostaman uuden suola- ja mustapippurisetin paketti ilmestyi kuvioihin ;).

Paketti oli malliltaan aika hyvä enkä olisi kyllä raaskinut heittää kivaa laatikkoa ihan vain menemäänkään. Jotenki se huusi päästä tuunaukseen ja saada uusi elämä itselleen. Ja samalla pääsin myös kokeilemaan miten maali tarraa kiinni liukkaaseen pintaan. (Ja hyvinhän se tarttui!)

Maaleista minulla oli käytössäni samat värit kuin aiemmissa tuunauksissani eli French grey ja Natural white. Maalasin laatikon kolmeen kertaan pienellä telalla harmaalla maalilla, jonka jälkeen tuputtelin sabluunan avulla kauniin koristekuvion rasian pintaan valkoisella. (Tein sabluunan ylijäämätapetin kuviosta, jonka leikkasin "esiin" askarteluveitsellä.)

 

Maalauksen ja koristekuvioinnin jälkeen vetelin kevyin vedoin suht kuivalla sienellä valkoista maalia sinne tänne hiukan elävöittämään pintaa.
Ihan päätteeksi täysin kuivanneen maalipinnan käsittelin JdL:n kirkkaalla antiikkivahalla. Vaha on siitä ihanaa, että se ikään kuin sulkee maalin huokoisen pinnan ilman että tekisi pinnasta kiiltävän ja veisi vanhanajan tunnelman pois.



Sisäpuolelle rasian kanteen ja pohjaan leikkasin/liimasin tapetista (josta sabluunankin tein)  palaset peittämään paketissa olleet tekstit (ylimmästä kuvasta näkee).
Laitoin tähän rasiaan nyt kruunukynttilöitä, joille on ollutkin hakusessa oma säilytyslaatikko. Aika näyttää jäävätkö ne siihen vai tuleeko tästä esim. piilo kaukosäätimille. Toisaalta keksisin tästä vaikka ja mille muullekin jutulle säilytys/piilopaikan.

***
'Vintage Paint -maalit testauksessani' 
 Summa summarum:

+ kaunis vanhahtava matta pinta
+ erittäin hyvä tarttuvuus
+ riittoisuus
+ peittävyys
+ levittyvyys
+ vesiohenteinen (lähes hajuton maali sekä työskentelyvälineet ja kädet erittäin helppo puhdistaa!)
+ monikäyttöisyys (tarttuu aikalailla materiaaliin kuin materiaaliin; puu, kangas, lasi, metalli, muovi, pahvi jne.)
+ ekologisuus
+ upea (täydellinen!) värisävyvalikoima sekä maaleissa että vahoissa (pääsee kurkkimaan esim. täältä)

Muutamasta asiasta haluan tähän loppuun lisäksi vielä mainita:

Esivalmistelut: Esivalmisteluja tämän maalin kanssa ei todellakaan välttämättä tarvitse. Maali kun tosiaan tarraa kiinni lähes pintaan kuin pintaan. Toki, jos pinta on hyvin kiiltävä niin silloin maalin kestävyyden suhteen, itse suosittelisin joko kevyttä hiontaa tai esim. tartuntapohjamaalia - ainakin kulutukseen tuleviin asioihin.
Valmistaja myös haluaa huomauttaa, että vaalealla värillä ei kannata maalata lakkaamattoman öljyä sisältävän puupinnan / petsatun pinnan päälle. Tuolloin viisainta olisi käyttää maalin alle esimerkiksi ko. sarjan sealer-pohjamaalia. (Muuten vaaleaan väriin voi ilmestyä ei-toivottuja epämääräisiä värisävyjä.)
Eli siis kaikenkaikkiaan maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle ;).

Maalin riittoisuus: Pieniä kohteita itse lähdin tuunailemaan, kun en ollut varma miten maalit riittävät. Hyvin kuitenkin riittivät. Kolmesta pikkupurkista (1dl/á) jäljelle näiden kolmen tuunausjutun jäi maalia yhteensä reilu purkki. Aivan hyvin mielestäni :). Vahaa kului isosta purkista (370ml) ehkä vain reilu ruokalusikallinen.

Vahaus: Vaha tuntuu olevan ehkä lähinnä sellainen maalin viimeistelytuote - eikä tosiaan lakkapintaan verrattavissa tietystikään lähellekään. Eli varmasti suojaa maalia tietyltä likamäärältä ja puhtaanapito helpottuu = lika irtoaa helpommin. Uskon, että ajan kanssa vaha kuitenkin kuluu käytössä ja vahausta saa mahdollisesti suorittaa uudestaan silloin tällöin. Vaha oli muuten aivan erityisen ihanaa levittää (kangaspalalla levitin itse), joten sen tekee mielellään. Vaha ihan kuin suli pintaan. Todella pehmeästi ja tasaisesti imeytyi. Tykkäsin.


***
Jotain mulla varmasti jäi sanomatta, mutta kyselkää ihmeessä kokemuksistani :).
 Innostuin näistä maaleista muuten aikalailla ja koko ajan mietin mitä voisin seuraavaksi tuunata. Melkein haluttaisi käydä kaikki Ikean kalusteet lävitse ;) - hehe. Ja ennen kaikkea minulla kiinnostaisi kokeilla miten eri sävyiset vahat maalatun pinnan kanssa käyttäytyvät / miltä näyttävät.

Kiitän lämpimästi Country Heartin Siniä tästä ihanasta yhteistyöstä. 
Ilo oli ehdottomasti minun puolellani

Ensi kerralla sitten luvassa arvontaa!
Pysykäähän kuulolla rakkaat.


{ Näitä vanhanajan kalkkimaaleja saa ostettua Country Heartista. Verkkokauppaa ei liikkeellä ole, mutta tilauskin onnistuu ottamalla ensin yhteyttä esim. sähköpostitse sini@sisustuscountryheart.com }

18 kommenttia:

  1. Voi miten ihana tavallisesta laatikosta tulikaan.
    Minulla on kaksi kaappia, jotka odottavat tuunausta ja tuo tuntuu juuri sopivalta maalilta siihen hommaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! ♥
      Tämä maali tuntuu kyllä nyt sopivan paikkaan kuin paikkaan!

      Poista
  2. Ihanan rasian olet tehnyt! Tuo kuvioiden leikkaaminen vaatii kyllä malttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna ♥. Rasiasta tuli kyllä kaunis.
      Ja malttia ja tarkkuutta kyllä totisesti vaaditaan veitsen kanssa toimimisessa! :D

      Poista
  3. Tulipa laatikosta kaunis ♥ Tuosta tuolin kankaan maalaamisesta kyselisin, että jäikö kangas maalauksen jälkeen pehmeäksi ja "taipuisaksi" vai tuliko siitä kenties kova koppura? Ja olisi mielenkiintoista tietää jonkin ajan käyttökokemuksen jälkeen kuinka maali on toiminut kankaassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Eerika!
      Kangas toki jäykkenee, mutta mielestäni se on nyt maalattuna verrattavissa esimerkiksi nahkaan. Taipuisa siis on ja ehkä hiukan karheakin, mutta kiva siinä on istua. Eikä tosiaan yhtään päästä väriä irti. Vahan käyttö tosiaan pehmentää maalia - suosittelen.
      Tuoli on ollut meillä nyt pari viikkoa käytössä maalattuna, mutta varmasti kirjoitan sen kuulumisista - jos vain suinkin muistan(!) (Muistuta, jos ei kuulu mitään...♥)

      Poista
  4. Voi ei minkä ihanuuden oot tehnyt! Oon itse niin kiinnostunut samanlaisista asioista :) Ja muutenkin blogisi niin hieno ja kuvat on kauniita. Jos kiinnostaa niin käy katsomassa oma blogini osoitteessa www.amandanunelmia.blogspot.fi
    Kommentit on tervetulleita ja seuraamaankin saa alkaa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Amanda! Kiva kun löytyy samanhenkisiä ihmisiä ♥ Parasta!
      Toki tulen vastavierailulle. Kiitos kutsusta :)

      Poista
  5. Niin ja sait yhden uuden seuraajan!

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Olen kiinnostunut tuosta tapetista...mistä olet sen ostanut? :)

    Helén

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helén! :) Kiitos kommentistasi.
      Tapetin olen ostanut Haaparannan Rusta-nimisestä sisustus/remontointiliikkeestä (www.rusta.se). Tapetti on heidän omaa mallistoaan. Jos vain Sinulla on mahdollisuus päästä Haaparannalle tai toiseen Rustan myymälään Ruotsissa niin sieltä löytyy hyvin kattava valikoima edullisia kauniita tapetteja. Tämäkin tapetti vain n. 11e/rll.

      Poista
    2. Voi harmi....asumme Etelä-Suomessa joten minulla ei ole mahdollisuutta mennä Rustaan (käymme toooosi harvoin Ruotsissa). Kauan olen etsinyt sopivaa tapettia ja sitten kun sen löydän niin en voi sitä saada....harmittaa, on niin ihana <3 Kiitos kuitenkin vastauksesta! :)

      Helén

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi jo etukäteen! Se on erittäin tervetullut ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.