maanantai 17. maaliskuuta 2014

Meän uuet

Mies on toivonu uusia patalappuja ja varsinki essua itelleen - se ku meillä ruukaa tehä pääasiassa ne ruuatki. (Mie sitten hoian sen leipomispuolen.) 
Emmä met ole kuitenkaan semmosia viittiny vasiten ettiä erikseen, muttako mie sitten satuin bongaamaan (oliskohan ollu helmikuun?) Yhteishyvästä nämä harlekiinikuvioiset Housen patakintaan, -lapun ja esiliinan niin päätin sitten myös siltä istumalta, että ostan ne miehelle nimipäivälahjaksi.
No reippaanahan mie sitten menin kattommaan ja ettimmään niitä tuone meän paikallisseen Prismaan.
No eihän niitä tietenkään sielä ollu oikeassa kuosissa ja minun hääty sitten kattoa niitä verkkokaupan puolelta. Onneksi löytyvät sieltä ja ilmaseksihan ne sitten toimitettiin kahessa päivässä tuone sammaan kauppaan. Ihan näppärä, ku jos ei löy'y myymälästä niin saa mielusan tuotteen sitten netin kautta tilatuksi.
Vanhat kulahtaneet laput jouti laatikkoon piiloon semmosiksi havillisemmiksi lapuiksi, joita voi käyttää sitten vaikka leivinuunissa ruokaa laittaessa.
Keittiöpyyhkeet mie ostin tuolta Ruottin puolelta ÖoB-nimisestä överskottsbolagetista/sekatavarakaupasta. Hintaa niillä tais olla 15 kruunua yhteensä, elikkä jotaki semmostako 1,70 euroa.
Ei met varmaan oltais uusia pyyhkeitä tarvittu, mutta nuot vain sopi niin hyvin nuitten (lapun ja kintaan) kaveriksi.
Te varmaan jo huomasittaki, että murteellahan mie tämän postauksen nyt menin kirjottammaan. Ja siitä voipi kiittää taikka syyttää Lauraa tuolta Heinässä heiluvassa -blogista :D Ite mie otin tämän haasteen oikein kunnolla henkilökohtasena haasteena. Kovin vaikeatahan tämä on omalla kielellä eli tällä Tornionlaakson murteella kirjottaa, vaikka murretta mie hyvin vahvasti puhunki - en kuitenkaan 'hoon päältä' niinku vanhempi paikallinen väki. Se on vähän niinku jääny meiltä nuoremmilta poies. (Tai ainaki täällä meän perällä.)

Pieni näyte hoon päältä puhumisesta: "Ei ole kukhan koskhan sanonukhan, että H panhan joka paikhan."
Toimii hyvänä kielioppina meänkielelle ;D
Muistanko mie olin Helsingissä työharjottelussa useampi vuosi sitten (joku 8v sitten...), niin tuntu, että kaikki aina sielä työpaikalla hiljenty kuuntelemmaan ko mie puhuin. Tämä meän murre varmasti kuulostaa semmoselta hauskalta helsinkiläisten/etelä-suomalaisten korviin. Joku sano jopa, että se on semmosta mukavaa ja pehmeän kuulosta kieltä :D Heh.

En tiä mitä te tykkäättä tästä meän murteesta, mutta mie ainaki itte tykkään. Mitäpä ne siellä sannoo? Miltä kuulostaa/näyttää? :)

P.S. Nämät kuvat mie olen ottanu ennenku me alotimma tuon lattiarempan justiinsa tuossa pirtin puolella. Eli pian on nuoki lattiat valkoset, jee!
P.P.S. Mie en nyt kuiteskaan viitti enkä kehtaa esitellä miltä siellä kaaoksessa nyt näyttää...

Mutta mitäpä mie tässä porisemmaan ennää - hyvät yöt! Nattinatti!
Eikhään metki ruveta jo pian nukkummaan.

Ai niin! Nythän mie vielä haastan jonku muun tähän. Hmmm...
Mitenkähän se Kotivalossa-blogin Katri ossaa omalla murteella kirjottaa? :D
Tämä kuule tekkee aika hyvvää ku joutuu vähän miettimään, että mitenkä sitä oikein puhhuukaan ;)

P.P.P.S. Eikös minun bloginimi/nimimerkki saaki nyt ihan uuen merkityksen sen lisäksi, että se on minun oikean nimen eka kirjain? ;)

24 kommenttia:

 1. Voi että ku tätä oli hauska lukia :D!! Ittekki voisin joskus koittaa omalla pohojammaan murteella kirjottaa (mitä siitä enää on jäläjellä...). Ja ihanat uudet kuosit keittiös, niin kauniilta näyttää keittiö muutenkin :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva kuulla ja kiitos!! <3 No ehottomasti Maarit kokkeilemmaan omala murteella tätä hommaa. Tämä oli kyllä sen verta hauska! Ja mitä se haittaa vaikka onki vähän sekasin useampaa murretta. Me lukijat kuiteski tykätään lukea muittenki puhekieltä :)

   Poista
 2. Eikait sitä hoota nyt joka paikhaan panha vaikha monheen paikhaan panhaanki ;)

  VastaaPoista
 3. Ihanat uuet patalaput köökiin! Mun murre on aikamoinen sekoitus Oulun, Keskisuomen, Porin ja Tornion murtheesta!
  "Mää ooon syntyjään Oululainen, mutta en pelekää polliisia, enkä juo pillillä piimää... Mutta pilikkikilipailut taitaa jää'ä välliin tänä vuonna"!
  :)

  VastaaPoista
 4. Kauniit patalaput ja essu ja pyyhkeet!!! Häätyy kyllä sanoa, että olipa niin mukavasti kirjotettu niinko tääläpäin pruukathaan!! Mie panen vielä sen hoonki joka paikhaan...
  Kun alotin blogin pion kirjottelin ensin murtheela, mutta se on aika vaikeaa kirjottaa, joten vaihoin enemmän kirjakielen ja jonku muun välile.. .
  Kivaa tiistaita sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tet taiatta tosiaan laittaa sielä ylempänä vielä herkemmin sen hoon ja niin tekkee muuten ihan nuoretki sieltä käsin. Täällä se on minusta aika hyvin kitkeytyny poies. Toisaalta itteä harmittaa ku en ossaa kunnola hoon päältä puhua. Minusta se on niiiiin ihanan kuulosta <3 <3 Ja mieki kirjotan blogia vähän millä sattuu -kielellä :) Kyllä se oma murre taitaa sen verta vaikuttaa, ettei ihan täyttä kirjakieltä kirjotus ole :D Ihanaa viikkoa!!

   Poista
 5. Hauska postaus, ajattelinki ensin, että tässä on nyt jotain erilaista! ;-D
  Komiat vermeet miekkonen saanut, itsekin noita Prismassa ihastelin <3 :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! Arvasinki, että kyllä varmaan lukijaki heti hoksaa ettei ihan sammaa kieltä nyt ole ku tavallisesti :) Mies on kyllä nuista tyytyväinen ja niin olen kyllä ittekki!! <3

   Poista
 6. Eilen tätä lukiessani tarkistin kertaalleen olinko varmasti sinun blogissa ja ko olin niin ajattelin, että jaa mie olen vain unohtanu, että sie kirjotat meän kielelä! :D Kunnes luin tekstin loppuun ja tajusin, että kyseessä oli haaste. Heh.

  Mie en olekkaan koskaan käyttäny Prisman nettikauppaa, mutta olen muutaman kerran siellä surffaillu ja aatellu, että pitäis testata ko. palvelu! :)

  Tee saman kylän tyttö K. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! Sen kyllä hoksaa ku joku kirjottaa murteella. Olihan tämä kivaa, mutta jääköön kuiten toistaiseksi ainakin nyt täksi yhdeksi kerraksi. Meni sen verran kauemmin kirjottaa :D Ite olen tuota Prisman nettikauppaa käyttäny useamminkin. Kannattaa kyllä hyödyntää kun ilmaiseksi saa tilattua ;)
   Ja tosi kiva kuulla, että täällä minun blogissa käy joku paikallinenkin <3 Mukava kun kommentoit!!

   Poista
 7. Mulla on pari työkaveria täällä Oulussa jotka on pellosta ja mukava kuunnella sitä murretta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murteet on kyllä rikkaus! <3 Itekki tykkään kuunnella muitten murteita :D Varsinki just semmosia, jotka puhhuu oikeinki vahvasti.

   Poista
 8. Ihana postaus! Helppo oli lukia :) Hyvin on meillekin murre jo tarttunu reilussa viiessä vuodessa, tytöille etenkin. Vaikka onhan se meän puhuminen yhtä sekametelisoppaa välillä kun on kaikenmaailman murteet matkan varrelta tarttunu... :D Kyllä mullekin heti vieraammat ihmiset mainitsee että kuulee että oon muualta tullu. Eläköön murteiden rikkaus!

  Kivat tuotteet löysit Prismasta, sieltä tekee välillä löytöjä! Ihan niinku ööbistäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kiitos sie ihana! Ja kyllähän se murre tosiaan tarttuu ;) Toisaalta hyvä niin; saatpahan sieki palan tätä paikkakuntaa itseesi :D Tampereella oli hassua kun minun yksi (originelli tamperelainen) koulukaveri yhtäkkiä käytti "mie"-sanaa. Se itekki alko nauraan ja totes vain, että ku mie puhun niin vahvasti tätä murretta niin se meinaa tarttua jo häneenkin :) Heh!

   Poista
 9. Kääk tää on kyllä vaikea!! :D En osaa synnyinseutuni hämäläistä murretta, mutta en myöskään osaa vääntää kunnon turkua! :) Se vasta kauhean kuuloista olisi, joten täytyy kyllä nyt oikein miettiä, miten tämän hoidan! :D En ainakaan kunnialla!! Tätä sinun juttuasi oli kyllä hauska lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Eli pääsin pistään siis pahan. No, mutta älä ota tätä niin vakavasti. Ei se mitään puhtoista murretta tarvi ollakkaan. Kirjotat niinku nyt puhut <3 Tsemppiä ihana!

   Poista
 10. Hauskaa lukea tuota murteella tehtyä bloggausta! Mukavat kuosit noissa kintaissa ja pyyhkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Hauskaa tätä oli tehdäkin. Ja itekki varmaan palaan tähän vielä myöhemminki lukemaan, että mitäpä tuli silloin kirjotettua :D Kuosit oli kyllä tosi kivat - sekä miehen että vaimon mieleen <3

   Poista
 11. Voi näitä murrepostauksia on ollut niin hauska lukea :D Mä kans kirjoittelin pohojalaisittain ja olipas vaikeaa! Yleensä kirjoittaa suht kirjakieltä ja sitten piti saada se "korjaus"vaihe pois päältä. Jälkikäteen huomasin vaikka mitä virheitä :D Kirjakieli vaan puski läpi.

  Pehemiän kuulosta tuo sun murre ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta! Jännä miten hankalaa se olikaan! :D Mutta onneksi tuli tartuttua tähän haasteeseen, niin saa myöhemminki käyä kattomassa ommaa tekstiä. Ja hih: jännä miten se tosiaan kuulostaa monille pehmoselta, vaikka tukitaan ylimääräsiä konsonantteja joka paikkaan. (Esim. 'sanoppa', 'tekkee', 'makkaa', 'tullee' jne)

   Poista
 12. Ja hitsi unohdin kirjoittaa, että minäkin laitoin sinulle haasteen. :) Se löytyy täältä: http://kotivalossa.blogspot.fi/2014/03/ajateltavaa-minulle-ja-muillekin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Non-nih! Kiitos! Haasteesta haasteeseen siis. Ja vai, että kahvitauko(?) Häätyy muuttaa ittellä vaikka kaakaotauoksi - mie ku en kahvia juo :D Nytpä lukaseen siis sinun haastetta ->

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi jo etukäteen! Se on erittäin tervetullut ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.