lauantai 21. syyskuuta 2013

Pirtissä

Eilen pikaisesti otin pari räpsyä pirtistämme - tilasta, joka siis muodostuu keittiöstä, ruokailutilasta ja olohuoneesta.
Suunnilleen tältä meillä näyttää normaalisti (ilman välisotkuja ruokailusta tms.) - eli siis mitenkään erityisemmin stailaamatta.
Tämä saareke oli yksi ehdoton vaatimus keittiöön;
mahdottoman paljon säilytystilaa (se on huikea määrä mitä tämä nielee sisäänsä!)
 ja reilusti lasku-/kokkaus-/leivontatilaa.
Ja kun taso tilattiin hiukan isompana kuin alaosa, niin saatiin kätevästi aamiaispöytä/lisäistumatilaa esim. juhliin tms.
 (Oikealla näkyvä vitriini tilattu täältä. Oli mukava kun sen sai "räätälöidä" omien toiveiden mukaan.)
 Kynttilöitä ollaan ilolla polteltu nyt jonkin aikaa.
Vielä ei ole taloa tarvinnut lämmittää kesän jälkeen, mutta hiukan viileämpinä päivinä ollaan menty kynttilöiden lämmöllä ;)
Ihana kun vanhassa (ehkä hiukan vetoisessa) talossa saa polttaa kynttilöitä hyvällä mielellä ilman, että ahdistuu liiasta kuumuudesta.

(Ikea-keittiössämme vasemmalta oikealle: jääkaappi, ulosvedettävä kuiva-ainekaappi, tavarasäilytystä laatikoissa, jäte/allas"kaappi" ja tiskikone. Viime marraskuussa sattui talon oston yhteydessä sopivasti Ikean keittiöviikot, joten keittiön oston yhteydessä saaduilla etuseteillä saimme sitten ostettua tiskikoneen "ilmaiseksi".)
Kaikki suuret kodinkoneet haluttiin integroituina, jotta koko pirtin yleisilme pysyisi mahdollisimman rauhallisena ja yhtenäisenä. Tarkoitan, että pirtissä säilyisi mahdollisimman mukava tunnelma kokonaisuudessaan ilman häiritseviä pakollisia keittiön elementtejä ;)
 Tiskikoneen tyhjennys hoituu näppärästi kun suoraan koneesta saa nostaa lasit, kipot, kupit, lautaset ja aterimet oikealla vieressä oleviin saarekkeen laatikoihin. Hyvin näppärää!

(Vielä meillä on loppukesän juhlista jääneet pumpputermaritkin pöydällä odottelemassa, että joku saisi ne nostettua johonkin talteen... Toisaalta kohta niille on käyttöä jo seuraavissa juhlissa :D )
Yläkaappeja en halunnut ollenkaan. Halusin hiukan ilmavuutta tilaan.
Eikä niitä kaappeja ole kyllä kaivattukaan. Eikä myöskään kuivauskaappia.
Ne muutamat astiat, jotka pitää tiskata niin kuivaan samantien ja laitan suoraan takaisin omiin paikkoihinsa.
(Lasten on myös helpompi itse hakea kuppinsa yms. saarekkeen laatikoista kun ei tarvitse kiipeillä keittiöjakkaran kanssa.)
Tasot tilattiin korkeakiiltovalkoisena, mikä ei ollut muuten helppo päätös!!
Olin alunperin ajatellut valkeaa, mutta pelkäsin valita sen korkeakiiltoisena eikä Ikeasta oikein muuta silloin löytynyt... Arkailin korkeakiiltoisuuden moderniutta. Lopulta sitten keittiötä tilaamaan mennessämme, tsekkasin isäni kanssa vielä korkeakiiltovalkean uudestaan, eikä se nyt niin paha ollutkaan. Tai ei liiiiiian silmiinpistävän kiiltävä. Ja sopisipa se valkoiseen posliinialtaaseenkin. Oikein olen ollut tyytyväinen valintaan, jota isäni vielä tuki :)
Miehelleni siis sopi minkälaiset tasot tahansa halusin valita. Keittiötä tilatessa muuten ainoastaan kuiva-ainekaappi ja tiskiallas olivat ainoita, joista joutui vähän "painimaan". Nooh, loppu hyvin kaikki hyvin: mie voitin molemmat taistot! Eikä oikeastaan ole tullut valituksia jälkeenpäin :D
(Seinään ollaan vielä teetättämässä lasi suojaksi. Tarjotin ja joku kehyslasi nyt hiukan estämässä seinää pahimmalta likaantumiselta.)
Hanaksi olisin ehkä valinnut jonkin vanhanaikaisemman koristeellisemman, mutta halusin pitää päätöksestäni kiinni, että siitä saa ulosvedettyä ns. letkuhanan esiin, ja siksi siis päädyttiin tähän ei-niin-koreaan.
Päätös ulosvedettävästä hanasta osoittautui ehdottoman oikeaksi, sillä suuri allas vaatii hanan, jolla yltää joka reunaa huuhtelemaan. Ja onhan uuninpellit ja isot pannutkin yms. helppo sillä huuhtoa!
 
Lieden jätin miehen valintaan täysin - hän kun on se pääkokki meillä :)
Induktio oli toki hakusessa, mutta kovasti piti miehen vertailuja tehdä, että on tarpeeksi tehokas, tarpeeksi isot levypinta-alat yms.jne.
Se, jolla induktio on, tuskin enää muuta ottaisikaan!
 

Ruokapöydän taakse seinälle tahtoisin jonkin suuren vaakapeilin - taikka sitten jonkun pitkän tauluhyllyn, johon voisi koota asetelmia tauluista, valokuvista yms. Nyt kuitenkin suurta seinätilaa koristaa/täyttää servettiviirinauha :)
Vaikka ihan kivan näköinenhän se on sekin.
Keinutuoleilta katsellaan telkkaria. (Lasten oma ei vain nyt näy tässä kuvassa.)
Telkun jätin ihan harkitusti pois kuvia rumentamasta :D
Mie sitten inhoan noita nykyajan vempaimia ja niiden johtokaaosta.
Tarkoituksena onkin pian löytää suuren tauluTV-mörököllin sisälleen nielaiseva SUUURI kaappi.
Sitten tämä emäntä on tyytyväinen - ehkä :D
(Oikealla näkyvät kiinteät kaapit saivat myös tapettia pintaansa lastenhuoneen kaappien tavoin. Ja nyt tässä kuvia katselessani huomaan ettei tapetista tullut parempaa kuvaa ollenkaan. Jostain kuvasta voinee EHKÄ hiukan erottaa helmiäishohtoiset suuret ornamenttikuviot. Tapetin ostin paikallisesta maalikaupasta, ja sitä kului peräti 10 rullaa - ja nekin käytettiin tooooosi tehokkaasti viimeistä vuotaa myöten.)
Kaunis ja iänvanha sivustavedettävä sohva tuli talon mukana. Talon meille myynyt perikunta oli sitä mieltä, että "kun se on tehty taloon, se tänne myös kuulukoon"  :)
(Ja peruselämää pirtissä: täällä mahtuu hyvin leikkimään!)
Tilan suunnitteleminen oli helpohkoa, sillä pirtti ikään kuin oikeastaan saneli itse järjestyksensä.
Kun tiesi mihin liesi/sähköuuni, lavuaari, tiskikone, jääkaappi yms. olisi suunnilleen sijoitettava,
ei montaa ratkaisua jäänyt muille asioille jäljelle.
Ja kun suuri saarekekin haluttiin niin sillekään ei oikeastaan jäänyt kuin vain yksi ainoa mahdollinen paikka. Ja sitten taas ruokapäydälle toinen mahdollinen jne. Näinhän tämä monesti remontoitavissa kohteissa menee.
Mutta lopputulokseen ollaan oikein tyytyväisiä. Sehän on pääasia! :)
Eli näin reilun puolen vuoden asumisen jälkeen on helppo kertoa rehellisellä kokemuksen rintaäänellä, että kyllä tämä järjestys toimiikin.

Vielä tila ei kuitenkaan vastaa ihan sitä ulkonäöltään mitä haluaisin, mutta ajan kanssa pikkuhiljaa oikeaan suuntaan ollaan varmasti menossa. Mm. sitä lattian käsittelyä odotellessa :D
Täältä pirtistämme puuttuu vielä se tietty tunnelma, jota haen - mutta sekin varmaan vielä tulee sieltä. Hyvä pohja kuitenkin kaikelle suunnitellulle on, joten tästä on vain hyvä jatkaa :D

***
Ja vielä lopuksi tuttuun tapaan kuvat miltä pirtissämme näytti ENNEN viime talvista remonttiamme:
Saareke meillä on nyt tuossa vasemman puoleisen pöydän tilalla.
Ja yksi remppakuvakin näytille:
Tässä siis vasta keittiön purkua - ja edessä vielä piiiitkä taival.
Tuolloin siis tuntui melko lohduttomalta, (heh!)
joten eipä juuri ole tähänastisesta lopputuloksesta valittaminen :D
 

14 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä!!!! Ihan huippu valintoja olet osannut tehdä. Vitsit, miten hienoa olisi päästä keittiötä itse suunnittelemaan. En oikein tykkää meidän keittiöstä.. tai tykkään, mutta jos saisin valita, tekisin ihan erilaista ratkaisuja. Keittiö on kuitenkin hyvässä kunnossa, joten olisi ihan naurettavaa lähteä sitä remontoimaan vain siksi, että haluaisin toisenlaisia ratkaisuja. Näillä siis mennään. onneksi olette te, jotka olette kauniita keittiöitä tehneet ja niitä meille muilla vilauttelette <3

  VastaaPoista
 2. Hanna-Riikka: Huih, vähän jännitti laittaa tämä pirttipostaus, mutta kiva kun sain näin mukavaa palautetta :D Tein tämän keittiösuunnitelman about viikossa (joka oli toooosi kiireinen), mutta mulla oli tosi vahva näkemys ja tahto tiettyjen tuttujen osalta, jotka siis helpotti kovasti koko asiaa. Olen suunnitellut "unelmakeittiötäni" jo vuosien ajan, joten tietyt valinnat ikään kuin tulivat selkärangasta. Tiesin jo hyvin mitä halusin.
  Ja muutes: teän keittiöhän on niiiiin ihana! Meiltä puolestaan jotenkin puuttuu se tunnelma mitä esim. teiltä löytyy ♥

  Maanvaiva: Kiitos kaunis!!!

  Piupau: Kiitos! Tosiaan jänskätti hiukan millaisen vastaanoton tämä keittiömme saisi :D Mutta ehkä ihan turhaan pelkäsin.

  VastaaPoista
 3. Teidän pirtti on kyllä aivan ihana - kuten ihan koko talo! ja suuri ilo on saanut olla henkilökohtaisesti siellä kestitettävänä ...pian taas nähdään :)

  Mukavia syyspäiviä teidän perheelle ! <3

  VastaaPoista
 4. Marielisa: Kiitos kauniista sanoistasi ystäväiseni! :) Huomenna nähdään, jee!

  VastaaPoista
 5. Teillä on tapahtunut kyllä aivan mahtava muutos!!!
  Oikein hyvää loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
 6. Mia: Kiitos! Kovasti on töitä paiskittukin - ainakin silloin todellisena remppa-aikana ;) Oikein hyvää loppuviikkoa myös teidän perheelle! <3

  VastaaPoista
 7. Kylläpä näyttää kivalta ja avaralta! Todella ihana henki tuossa teidän talossa!

  VastaaPoista
 8. "Telkkari piiloon rumentamasata......", "Inhoan nykytekniikkaa....."

  SULLA UNOHTU MOCCAMASTERI JA LEIVÄNPAAHDIN PÖYDÄLLE?! Tekopyhää...

  Ei, ihan hyvältä tuo tyyli näyttää, mutta mahtaa olla isäntä tossunalla... Kaikki ukolle tärkeä piilotetaan....

  VastaaPoista
 9. PiiaS: Kiitos PiiaSeni! ;) <3

  Anonyymi: Juu, tiedän, että näkyvät. Eikä ne edes hirmuisesti silmää häiritse. Television, dvd-soittimen ja digiboxin johdot vain kaaoksellaan eivät miellytä. Ja laitteet pölyttyvätkin harmillisesti. Mies ei oikeastaan edes televisiota katso, joten mulla on mahdollisuus laittaa miten itse tykkään. Eikä television piilottaminen kaappiin television katsomista häiritsemään tulisi - vain piilottamaan suuren tumman mörököllin ;)

  VastaaPoista
 10. Näyttää tosi kauniille! Ja ihan mieletön muutos entiseen. Ei uskoisi samaksi pirtiksi. :)

  VastaaPoista
 11. Todella kauniin näköistä, tunnelmallistakin :).

  VastaaPoista
 12. Esmeralda: Kiitos kaunis!! ♥ Ja totta, kyllä remontilla vähän muuttui tilan ilme ;) Heh!

  imlacking: Kiiiiiitos paljon :)

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi jo etukäteen! Se on erittäin tervetullut ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.