sunnuntai 12. elokuuta 2012

Sitruunamelissa

Tuo mauste/yrtti/rohto,
johon minulla on viha-rakkaussuhde :D
Hernesosekeitto - sekä keitossa silppuna että koristeena päällä.
 Olen nyt pikkuhiljaa alkanut kokeilemaan sitruunamelissaa eri ruokalajien kanssa
ja ihmekseni olen jopa alkanut pitää siitä - siis tiettyjen ruokien kanssa.
Ennen se on oikeastaan maistunut suussani lähinnä nurmelta ;)
Tuoksu puolestaan on toki huuuuumaava
Sitruunatorttua raikastamassa.
Käyttöohjesääntönäni olen lähinnä pitänyt: mihin sitruuna sopisi, sopii tämäkin
- ja hyvin on toiminut ;)
Mansikka-marenkikakun koristeena.
Kasvattanut olen ko. yrttiä aiemminkin, mutta kai lähinnä vain tuoksun ja koristekäytettävyyden vuoksi.
Ihana tuoksu muistuttaa minua nuoruuden kesistä, jolloin työskentelin
eräällä paikallisella kasvitarhalla.
Kinkku-paprikapiirakan päällä lisäilmettä tuomassa.
Pääsääntöisesti tämä menee vieläkin lähinnä vain koristeena,
mutta nyttemmin olen sitä siis syönytkin - ja ihan tarkoituksella kokeillut eri ruokien kanssa.
(Ennen taisi vain jäädä lautasen reunalle.)
Ja ei sitä mahdottomasti voisi ruokaan laittaakaan
- juuri sen verran että pikkuisen tulee makuvivahdetta :)
Appelsiinikiisselissä lisäpiristyksenä.
Mielenkiinnolla jatkan kokeilujani.
Ainakin teessä sitä olisi kiva kokeilla (vaikka väkisin se ruohikon maku mieleni jo valtaakin...)
Ja iltateehen kai lähinnä, sillä yrtillä on tietääkseni rauhoittava ominaisuus.
Jääteejuomakin houkuttelisi ajatuksena.
Hmmm...
Jauheliharisoton koristeena sekä salaatin seassa.
Tietoisku:
* Sitruunamelissaa pidetään useissa maissa sydämen ilon yrttinä,
sillä sen on katsottu vahvistavan sydäntä.
* Sitruunamelissan lehdet ovat antiseptisia, joten niillä hieromalla voi helpottaa vaikkapas hyttysen puremasta tullutta kipua.

4 kommenttia:

  1. Mä rakastan sitä teenä. Äidiltä saan aina ison kassin kuivatettua sitruunamelissa-varsia-lehtiä ja aiai mitä teetä siitä saa :P

    VastaaPoista
  2. Kappas.. ihan uutena tietona tuli tuo antiseptinen vaikutus. Pitääkint estata. Tosin meidän hyttyset ovat kait kipaisseet vehreammille laitumille jo, kun niitä ei ole päiviin täällä näkynyt.

    Mukavata maanantaita <3

    VastaaPoista
  3. Maanvaiva: Nyt heräsi mielenkiinto todellakin!! Eli kuivatettuja lehtiä vain teeveteen hautumaan? Kerro lisää!! :)

    Hanna-Riikka: Juu, ja ilmeisesti sillä on myös parantava ominaisuus siinä samassa :) Täällä vielä pörrää hyttysiä - vaikka toki vähentyneet kyllä nyt ovat jo aikalailla!! JEE!

    VastaaPoista
  4. Löysin ihan vasta blogiisi ja huomio kiinnittyi sitruunamelissaan. Meillä kasvaa sitä puutarhassa ja se kasvaa ja leviää ihan itsestään, joten se on mulle sopiva kasvi :) Olen kans miettiny käyttöä sille, lähinnä olen laittanut sitä teehen (kylmään tai kuumaan) ihan tuoreena. Ihana tuoksu siinä kyllä on, jos ei muuta! Kaivelin arkistoistani postauksenkin yrteistäni:

    http://centralasianliving.blogspot.com/2011/05/yrttitarha.html

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi jo etukäteen! Se on erittäin tervetullut ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.