tiistai 25. tammikuuta 2011

Hei, meillä karpataan!

VHH:lla eli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ollaan.
Itse kuulumme mieheni kanssa kausikarppaajiin, eli lähinnä tämä on tämmöinen
seku-vain-silloin-tällöin-karppaus
tai
joulukilot-pois-karppaus
taikka
muuten-vain-paremmat-ruokatottumukset-tänne-kiitos-nyt-ja-heti-tyyliin-karppaus.

(Karpattu ollaan yleensä suunnilleen 1-2 kertaa vuodessa parin kk:n ajan. En osaa sanoa kauanko nyt ollaan. Takana karppausta kuitenkin tällä hetkellä 3 viikkoa - ja ihan mukavasti on mennyt!)

Haaveissa olisi karppaus ihan lifestylenä, mutta vielä en ole ollenkaan, todennäköisesi en KOSKAAN, valmis luopumaan kaikista maailman ihanista hiilariherkuista!
Nimimerkillä "Ei nuihin makeisiin karppiherkkuihin totu koskaan - ainakaan lopullisesti (- tai ehkä joku muu mutten mie)".
(Kookoskakkusia: täytteinä kinkku, sinihome- sekä goudajuusto. Mieheni reseptillä toteutettua ns. coktailruokaa.)

Kahden ensimmäisen viikon aikana tuli syötyä tosi vähin hiilarein (alle 10g/pvä) eli ruoat ovat pääosin koostuneet lihasta (nauta, kana, kala, sika), munasta ja vihreistä vihanneksista (parsakaali, keräkaali, vihreät pavut tms.).
Kalsiumia on kertynyt nyt alussa normi- ja raejuustosta.
(Lisäksi hiukan käytetyistä kermasta, maitorahkasta, kermaviilistä ja maidosta.)
Juomana on toiminut vesi ja tee.

***

Koska karppiruoan teko vaatii hiukan mielikuvitusta, kiitän onneani, että minulla on maailman ihanin mies, joka tekee (ainakin MINUN maailman) parasta ruokaa. Mieheni on varsinainen inspiraatiokokki ja aina voi luottaa siihen että on jotain herkullista (ja yleensä myös erilaista) odotettavissa -> eikä näin kyllästymistä ole lainkaan havaittavissa. Mausteina käytämme paljon chiliä, inkivääriä ja valkosipulia sekä lisäksi fenkolia ja juustokuminaa (-> intialaistyyppiset mausteet). Paistamiseen käytämme voita taikka neitsytkookosöljyä.
(Yllä: Nakki/meetwursti-munakokkeli lisukkeilla.
Alla: Joku lihainen perusmunakas paistumassa.)


Karppauksen MIINUSpuolina itse pidän:


1. Karkin ja muiden hiilariherkkujen himo(joka on toki nyt vähentynyt radikaalisti).
Olen siis yleensä todella perso makealle. Makean syömistä en kuitenkaan osaa VÄHENTÄÄ, vaan siksi minun on se tehtävä radikaalisti asettamalla totaalikielto kaikille herkuille.
2. Napostelu ja sen tarve.
Itselläni on todella hankalaa päästää irti napostelusta - ja varsinkin ilta-sellaisesta. Olen huomannut yhdeksi hyväksi tavaksi (ainakin itselleni sopivimmaksi) olla napostelematta, että puuhailee koko ajan jotain; siten ei tule ajatelleeksi niin helposti ruokaa ;)
(Vinkki: kaalin lehdet ja kurkku ovat muuten hyvä napostelusyötävä, jos siis oikein tekee jotain mieli nimenomaan NAPOSTELLA.)

3. Karppiruokien valmistus (vaikka sen meillä lähinnä mies hoitaakin).
Yhtenä kinkkisimpänä itse koen karppauksessa sen ettei mitään valmista syötävää koskaan juuri ole, joten nälkään on osattava valmistautua ajoissa. Eli miinuspuoleksi laskettakoon siis kaiken ruoan alusta-alkaen-valmistus. Esimerkiksi kaupan hyllyiltä on turha hakea mitään vähähiilarista einestä.
4. Karppaaminen ei ole mitään halvinta lystiä.
Liha ja vihannekset ovat kovin arvokkaita verrattuna esimerkiksi makarooniin, riisiin, vehnäjauhoon tai muihin vastaaviin halparuoka-aineisiin.
5. Kylästely on hankalaa.
(Tai ainakin ilman omia eväitä.) Sen tulee huomaamaan kun karppaa - eli jos tarjolla ei ole vain lihaa, munaa tai vihanneksia, täytyy tarjottavista kohteliaasti kieltäytyä -> ja tämä jos jokin on hankalaa, jottei pahoita toisten mieltä.

***

Karppauksen PLUSpuolina pidän:

1. Ylimääräiset kilot nopeasti pois (ja mahdollisesti hyvällä/pitkäjänteisellä karppauksella myös extraakin.)
Toki liikuntaakin täytyy harrastaa.
2. Hyvä ja elinvoimainen olo.
Sekä mieli että keho piristyy. Olo on paljon parempi ja energisempi. Eikä ole muuten turvotusta/suolisto-ongelmia.
3. Rakastan lihaa ja kasviksia.
Pasta- ja riisiruokia ei ole ikävä. Eli mulle tämän osalta oikeinkin helppoa.
4. Ruoka on puhdasta - tai ainakin mahdollisimman.
Kun itse tekee kaiken alusta asti, ei tule syötyä turhia lisä-/säilöntäaineita.
5. Joskus on vain hyvä olla "karkkilakossa".
Tähän ei varmaan tarvita sen kummempia perusteluita ;)
(Karjalanpaistia ja vihanneksia. Kookos/kana/inkiväärikeittoa.)

Ruokaohjeista:
Vähähiilarisia reseptejä on netti pullollaan
(tästä Karppaus.infon sivustolle, josta löytyy muutenkin hyvin kattavasti tietoa ko. ruokavaliosta).
Itse olemme jo muutama vuosi sitten hankkineet painetun version karppiruokaohjeita
- ja loistokirja onkin!


***

Vaikka hyvin vähin hiilarein mennään niin täysin ilman makeaa/herkkuja kuitenkaan ei tarvitse olla - toki huomautettavaa on ettei makeutus ole ihan samaa luokkaa kuin hiilariruoissa yleensä. Eikä näitä siis voi ihan jokapäiväisesti kuitenkaan nauttia.(Kookoskahvipalleroita teimme vanhemman pikkusiskoni kanssa ollessamme pari viikkoa sitten Rovaniemellä. Ohje täällä.)
(Karppilättyjä.)

Ruoat meillä ovat todella usein kookospainotteisia
( -> rakastamme kookosta kaikissa eri muodoissa).
Esimerkiksi kookosmaitoa tulee käytettyä patoihin, keittoihin ja esimerkiksi kaakaoon.
Kookoshiutaleita ja -jauhoa leivontaan.

(Kookosjauhon ja -öljyn tilasimme netistä. Ko. aineksia voi käydä myös kyselemässä luontaistuoteliikkeistä.)[Kookospannaria kokeilin tehdä tässä yksi ilta -> ohje omasta päästä. Munista, maitorahkasta ja kookosjauhosta sekoitin taikinan, jonka laitoin uuniin paistumaan. Hiukan siitä tuli kuivahkoa (ensi kerralla laitan lisäksi kookosmaitoa). Ja koska makeutusta ei ollut, sitä pytsyi nauttimaan myös leivän tavoin, nam!]

***

LOPUKSI:
Ja tämä kaikki esittelemäni oli vain pintariipaisu asiaan,
mutta tässäpäs oli kuiten pieni tietoisku (ja varmaan jäi paljon sanomattakin) omasta karppauksestamme,
joka jatkuu ja jatkuu...
kunnes tuntuu taas mukavalta vaihtoehdolta pitää vaikka ihan sallittu ja sitäkin enemmän ANSAITTU karkkipäivä! ;)

4 kommenttia:

  1. Löysin blogisi jostain ja jään kyllä seurailemaan :) Täälläkin vuodenvaihteen jälkeen alkoi karppaus, vielä on sujunut ihan hyvin :) Meillä on karpattu enemmän tai vähemmän 2 vuotta. Syksy meni vähän niin ja näin, mutta nyt taas uudella innolla..

    VastaaPoista
  2. Miia: Tervetuloa seurailemaan! En yhtään vielä osaa arvioida kuinka paljon karppausjuttuja tulen tänne laittamaan, mutta ehkä aina silloin tällöin jotain :D

    -> nyt vastavierailulle blogiisi! :)

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi jo etukäteen! Se on erittäin tervetullut ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.